Beste kinderkussen van 2024 – Onze top 10!

Laatst bijgewerkt op 11 april 2024

Een normaal hoofdkussen is niet geschikt voor een kind. Zo’n kussen is te groot en te dik, waardoor de nek van een kind in een onnatuurlijke houding komt te liggen. Elk kind heeft daarom baat bij een kinderkussen. Maar, wat is nou het beste kinderkussen voor je kind? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel. Wij hebben namelijk een complete top 10 van beste kinderkussens voor je samengesteld!

Wat is het beste kinderkussen? Advies van onze expert

Als expert raad ik je graag het Polydaun Kinderkussen aan. Dit kussen is van de juiste materialen gemaakt, is voor elke slaaphouding geschikt en is 65 bij 55 cm groot. Je kind doet hierdoor jarenlang met dit kinderkussen. De prijs is bovendien érg interessant!

Onze 5 beste kinderkussens van 2024

Hieronder vind je de top 5 beste kinderkussens bij de goedkoopste aanbieder:


1. Polydaun Kinderkussen

Het Polydaun Kinderkussen is het beste kinderkussen van 2024. Die mening zijn wij toegedaan door de algehele kwaliteit, de geweldige samenstelling en de afmetingen. Dit kussen is namelijk 65 bij 55 cm hoog en slechts een paar centimeter hoog. Je kind legt hierdoor heerlijk zijn/haar hoofdje op dit kussen.

Dit kussen is voor elke slaaphouding geschikt. Het maakt dus niks uit of je kind een zijslaper, buikslaper of rugslaper is. Ook zijn wij uitermate te spreken over het 3d ventilatiemesh. Dit materiaal laat het kussen ademen en brengt een hoog ventilerend vermogen met zich mee.

Het Polydaun Kinderkussen is van Isocraft vulling voorzien. Het kussen blijft hierdoor heerlijk zacht en is zo licht als een veertje. Voor al dit moois betaal je bovendien slechts €24,90. De prijs-kwaliteitsverhouding van dit beste kinderkussen van 2024 is dus indrukwekkend!

2. CozySense® – Kinderkussen

€34,99
€39,99
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Het CozySense® – Kinderkussen is een goede nummer twee in onze top 10. Dit kussen is uitermate geschikt voor peuters en kleuters, mede door de afmetingen van 40 bij 55 centimeter groot. Hij is hiermee dus een stuk(je) kleiner dan bovenstaand kinderkussen.

Dit kussen is naar eigen wens bij te vullen. Bij aanschaf krijg je namelijk 100 gram extra schuim geleverd. Met dit schuim kun je het kussen iets dikker maken, mocht dit de voorkeur van je kind genieten. Dankzij het versnipperde traagschuim ligt dit kussen sowieso heerlijk.

Het CozySense® – Kinderkussen is een zogeheten meegroeikussen. Volgens het merk CozySense is het namelijk geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar oud. Ongeacht hoe oud je kind is, kun je dus voor dit geweldige kussen kiezen. Voor de prijs hoef je ‘m ook niet te laten liggen: slechts €39,99.

3. Princess Line Het ideale mee groei-kinderkussen‎

Het Princess Line Het ideale mee groei-kinderkussen spreekt ons om meerdere redenen erg aan. Dit kussen is 60 bij 70 cm groot, waardoor ‘ie ook geschikt is voor de grotere en oudere kinderen. Zoals de naam al zegt, is dit ook een mee groei kinderkussen. Je kind maakt hier dus jarenlang gebruik van.

Wat ons bij dit kussen vooral opviel, is de beperkte hoogte. Het kussen is slechts een paar centimeter hoog en heerlijk zacht. Je kind legt zijn/haar hoofdje hierdoor perfect en comfortabel op dit fijne kinderkussen.

Het Princess Line Het ideale mee groei-kinderkussen kost je slechts €18,95. Het is daarmee één van de goedkoopste kinderkussens uit onze top 10. Ondertussen geniet je wel ‘gewoon’ van een top kwaliteit. Dit is iets dat je wel aan het merk Princess over kunt laten.

4. Vitapur Peuter Hoofdkussen

Ook het Vitapur Peuter Hoofdkussen verdient een plekje in onze top 10. Dit kussen is voor veel kinderen geschikt, is naar wens te verstellen en is van organisch katoen gemaakt. Dit materiaal is lekker zacht, antibacterieel en voert eventuele warmte goed af.

Een groot pluspunt van dit kinderkussen vinden wij de afmetingen: 60 x 40 cm. Het kussen is hiermee voor kinderen vanaf 1 jaar oud tot ongeveer 12 jaar oud geschikt. Dit komt dus ook doordat je het kussen zelf dikker (of juist dunner) kunt maken. Je maakt ‘m in ieder geval snel naar wens van je kind zelf.

Het Vitapur Peuter Hoofdkussen kost je ongeveer €30. Het is hiermee dus een relatief goedkoop kussen, terwijl hij van een uitmuntende kwaliteit is. Dat blijkt ook uit de vele positieve beoordelingen die bij Bol achtergelaten zijn.

5. Klaas Vaak Kinderkussen

In stijl sluiten we onze top 5 van beste kinderkussens af met het Klaas Vaak Kinderkussen. Wij vinden dit één van de betere varianten, mede door de forse afmetingen: 70 bij 60 cm. Door deze afmetingen is dit kussen ook voor oudere kinderen geschikt.

Het merk Klaas Vaak heeft bij dit kussen voor de juiste materialen gekozen. Het kussen is gevuld met holle vezel, terwijl de tijk van 100% katoen is. Dit laatstgenoemde materiaal is lekker zacht en voelt daarmee fijn aan voor het hoofdje van je kind.

Het Klaas Vaak Kinderkussen kost slechts €19,95. Het is hiermee één van de goedkopere varianten uit onze top 10. Tegelijkertijd is het één van de beste varianten, mede door het materiaalgebruik. Bijkomend voordeel is dat dit kussen wasbaar is tot 60 graden Celsius.

Voor wie is een kinderkussen geschikt?

Een kinderkussen is voor elk kind geschikt, pakweg van 1 jaar tot 12 jaar oud. Tot de leeftijd van 1 jaar is het van belang dat je vooral geen kussen gebruikt. Na een leeftijd van 12 jaar is je kind waarschijnlijk toe aan een ‘volwaardig’ hoofdkussen.

Dit maakt een kinderkussen dus voor ontzettend veel kinderen geschikt. Je kunt dit eigenlijk zien als een onmisbaar item in een kinderkamer. Net zoals dat dit voor een kinderslaapzak, slaaptrainer, kinderwekker en slaaphulp geldt.

Zijn alle kinderkussens geschikt?

Nee, wij raden je niet aan om voor het eerste het beste kinderkussen te kiezen. Tijdens ons onderzoek zijn wij namelijk de meest gekke kinderkussens tegengekomen. Zo zijn wij varianten tegengekomen die helemaal niet geschikt zijn voor kinderen.

Ook zijn wij kwalitatief matige kinderkussens tegengekomen. Deze kussens gaan maar korte tijd mee en zijn hierdoor zonde van je geld. Kies in plaats daarvan voor het beste kinderkussen, zoals hierboven reeds besproken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kinderkussen?

  • De juiste ondersteuning. Alle kinderkussens die goed bevonden zijn, bieden de juiste ondersteuning. Ze ‘leggen’ de nek in de juiste hoek, waardoor je kind comfortabel kan slapen. Ook heeft je kind hierdoor geen last van bijvoorbeeld pijn in de nek, schouders en/of hoofd.
  • Lekker zacht. De beste kinderkussens zijn van 100% zacht katoen – of vergelijkbaar materiaal – gemaakt. De kussens voelen hierdoor zacht aan en bieden net dat beetje extra comfort.
  • De juiste afmetingen. De betere kinderkussens hebben stuk voor stuk de juiste afmetingen. Dit houdt in dat ze best groot (60 bij 70 cm) mogen zijn, maar dat ze vooral niet te hoog zijn. Juist door een beperkte hoogte wordt de juiste ondersteuning verkregen.
  • Opvallend goedkoop. Tijdens ons onderzoek naar het beste kinderkussen zijn wij veel opvallende kussens tegengekomen. Verder viel ons op dat de prijzen voor de beste kinderkussens relatief gezien meevallen. Voor een paar tientjes ben je in de meeste gevallen al klaar.
  • Niet oneindig te gebruiken. Het is goed om te even te beseffen dat een kinderkussen niet oneindig gebruikt kan worden. Je kind kan het kussen min of meer ontgroeien óf het kussen is uiteindelijk niet meer naar wens van je kind.
Het Polydaun Kinderkussen is het beste kinderkussen

Welke merken bieden goede kinderkussens aan?

Het beste kinderkussen van 2024 is dus van het merk Polydaun. Maar, ook met een Silvana kinderkussen, Aerosleep kinderkussen of Cinderella kinderkussen zit je goed. Andere anaraders zijn de merken Vitapur, Klaas Vaak, Princess en CozySense.

Heb je het beste kinderkussen nog niet gevonden?

Met veel plezier hebben wij een complete top 10 van kinderkussens voor je samengesteld. Hieronder maak je kennis met de nummers 6 tot en met 10 uit onze top 10:

Hoe vind je het beste kinderkussen?

Is je kind hard toe aan een nieuw kussen? Of wil je voor het eerst een geschikt kussen voor je kind kopen? In beide gevallen raden wij je dus de 10 bovenstaande varianten aan. Er bestaan uiteraard wel verschillen tussen deze kussens, dus ga voor je kind op zoek naar het beste kinderkussen. Daarbij moet je goed op onderstaande punten letten.

Afmetingen

Bij elk kinderkussen moet je goed naar de afmetingen kijken. Zowel de breedte en lengte als de hoogte zijn van belang. Zoals we hierboven al als tip hebben gegeven, moet je de hoogte afstemmen op de slaaphouding en leeftijd van je kind. De breedte en lengte moet je vooral op het bed en de voorkeuren van je kind afstemmen.

Materiaal & dikte

Kijk bij elk kinderkussen ook goed naar het materiaal en de dikte. Deze twee punten gaan hand in hand met elkaar. Wij raden je sowieso een kinderkussen met een tijk van 100% katoen aan. Dit materiaal voelt lekker zacht aan en voorkomt irritaties aan het gezicht van je kind.

Verder raden wij je aan om goed naar de vulling te kijken. Er zijn namelijk meerdere kinderkussens waarbij je de vulling zelf aan kunt passen. Je maakt daarmee het kussen eenvoudiger iets dikker of juist dunner. Aan jou de keus.

Samenstelling

Graag raden wij je ook aan om goed naar de samenstelling te kijken. Over welke extra’s beschikt het kinderkussen eventueel? Krijg je nog toebehoren bij het kussen meegeleverd? Of is het kussen van speciale materialen gemaakt, waardoor het bijvoorbeeld antibacterieel is? Kijk al met al goed naar de totale samenstelling van het kinderkussen.

Kwaliteit

Ga altijd voor een kinderkussen van een A-merk. Dat is één van de beste adviezen die wij je mee willen/kunnen geven. De betere merken dragen zorg voor de beste kwaliteit en daarmee ook voor de nachtrust van je kind.

Prijs

Ga dus voor het beste kinderkussen voor je kind. Daarbij raden wij je aan om niet zozeer naar het prijskaartje. Het is vele malen belangrijker dat het kussen volledig naar wens van je kind is. Waarom? Onder meer omdat een goede nachtrust onbetaalbaar is. Ook is het goed om te weten dat je kind jarenlang doet met een goed kinderkussen.

Op welke leeftijd kan mijn kind beginnen met het gebruiken van een kussen?

Kinderen kunnen meestal beginnen met het gebruik van een kussen als ze naar een peuterbed verhuizen, rond de leeftijd van 1 á 2 jaar. Dit is het moment waarop ze niet langer het risico lopen dat een kussen hun ademhaling kan belemmeren, wat in een wieg kan gebeuren.

Hoe kies ik de juiste grootte kinderkussen voor mijn kind?

Kies een kussen dat past bij de grootte van je kind en zijn bed. Een standaard kinderkussen is vaak kleiner dan een volwassen kussen, om beter aan te sluiten bij de proporties van een kinderhoofd en -nek. Dit zorgt voor de juiste ondersteuning en comfort.

Wat is het beste materiaal voor een kinderkussen?

Voor kinderen met allergieën zijn hypoallergene materialen zoals bamboe, microvezel of speciale anti-allergeen synthetische stoffen een goede keuze. Voor andere kinderen kunnen natuurlijke materialen zoals katoen, wol of kapok comfortabel en ademend zijn.

Hoe vaak moet ik het kussen van mijn kind wassen?

Het wordt aanbevolen om het kussen van je kind elke 3 tot 6 maanden te wassen, afhankelijk van de fabrieksinstructies en hoe snel het vuil wordt. Het regelmatig wassen helpt allergenen zoals stofmijt te verminderen en houdt het kussen fris.

Kan mijn kind een kussen gebruiken als het nog in een ledikant slaapt?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om kussens te gebruiken in ledikanten voor kinderen jonger dan 2 jaar, vanwege het risico op verstikking. Wacht tot je kind naar een peuterbed verhuist voordat je een kussen introduceert.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om het kussen van mijn kind te vervangen?

Vervang het kussen als je ziet dat het zijn vorm verliest, platgedrukt is, of als er tekenen van slijtage zoals scheuren of vlekken zijn die niet meer verwijderd kunnen worden. Een goede vuistregel is om het kussen elke 2 tot 3 jaar te vervangen.

Zijn er speciale overwegingen voor kinderen met astma of allergieën?

Ja, voor kinderen met astma of allergieën is het cruciaal om een hypoallergeen kussen te kiezen dat speciaal is ontworpen om allergenen te weerstaan. Overweeg kussens met een anti-allergeen hoes en materialen die gemakkelijk regelmatig gereinigd kunnen worden om ophoping van allergenen te voorkomen.