Beste slaapmat van 2024!

Laatst bijgewerkt op 26 april 2024

Een slaapmat is niet met een luchtbed te vergelijken. Een luchtbed is relatief dik, terwijl een slaapmat juist zo dun mogelijk is. Slaapmatten zijn ook nog steviger dan luchtbedden en zijn makkelijker mee te nemen. Hierdoor kun je een goede slaapmat ook op verschillende locaties gebruiken. Voordat het zover is, zou je de beste slaapmat van 2024 aan moeten schaffen. Daar helpt dit artikel je gelukkig een flink handje bij!

Onze top 5 beste slaapmatten van 2024

Hieronder vind je de 5 beste slaapmatten bij de goedkoopste aanbieder:

1. NOMAD® Perth 10.0 Slaapmat

De NOMAD® Perth 10.0 Slaapmat is de beste slaapmat van 2024. Dit is namelijk precies hoe een slaapmat moet zijn: hij is slechts 10 cm dik en hierdoor eenvoudig mee te nemen. Een ander groot pluspunt is de meegeleverde hoes; dit komt zowel het gemak als de levensduur aanzienlijk ten goede.

Deze slaapmat is veelzijdig te gebruiken. Je neemt ‘m immers overal mee naar toe en hij is lekker dun. Ondanks de dunheid is dit wel een slaapmat met ongekend veel comfort. Dit komt vooral door het 10 centimeter dikke schuim in combinatie met het geborstelde polyester.

De NOMAD® Perth 10.0 Slaapmat is overigens 198 bij 63 cm groot. Voor één persoon is dit dus meer dan voldoende; je geniet van oprecht veel comfort op deze beste slaapmat van 2024. Voor deze slaapmat betaal je ongeveer €90.

2. Redwood Stretch Limousine 10 Slaapmat

Ook over de Redwood Stretch Limousine 10 Slaapmat ben ik erg te spreken. Een belangrijk pluspunt van deze slaapmat vind ik het zelfopblazende vermogen. Je hebt hier dus zelf geen omkijken naar. Ideaal voor tijdens het logeren of het kamperen.

Deze slaapmat is, net zoals bovenstaande variant, voor 1 persoon geschikt. De slaapmat is namelijk 76 cm breed en bijna 2 meter lang. In combinatie met de dikte van 10 cm brengt dit veel comfort met zich mee. Elke nacht weer is het heerlijk slapen met deze slaapmat.

Spreekt de Redwood Stretch Limousine 10 Slaapmat je aan? Check dan wel even de prijs: je betaalt voor deze slaapmat ongeveer €170. Relatief veel geld, maar toch elke euro dubbel en dwars waard. Dit komt ook nog door het unieke flipventiel. Hiermee verloopt het oprollen van deze slaapmat nog eenvoudiger en sneller.

3. Dezelo Slaapmat Zelfopblazend

Wil je graag voor de goedkoopste slaapmat van 2024 gaan? Dan wijs ik je graag op de Dezelo Slaapmat Zelfopblazend. Uit onze test is gebleken dat deze goedkope slaapmat exact doet wat hij moet doen. En dat voor een bedrag van slechts €39,95!

Deze slaapmat is volledig zelfopblazend. Je hoeft alleen maar het ventiel open te draaien, waarna de slaapmat zich automatisch opblaast. Gemak dient de mens. Deze slaapmat is ook nog eens licht van gewicht en ligt opvallend stabiel. Dit komt onder meer door de unieke structuur waar het merk Dezelo voor gekozen heeft.

De Dezelo Slaapmat Zelfopblazend is overigens 197 bij 63 centimeter groot. De dikte is wel iets minder dan bij bovenstaande slaapmatten; 6 cm. Maar goed, wat verwacht je anders van zo’n goedkope slaapmat? Deze slaapmat doet gewoonweg heel goed wat ‘ie moet doen zonder al te veel poespas!

4. Bo-Camp Slaapmat

Overal waar je komt, is het heerlijk slapen op de Bo-Camp Slaapmat. Deze slaapmat is 190 bij 60 cm groot en hiermee groot genoeg voor 1 persoon. In combinatie met de dikte van 6 cm zorgt dit voor voldoende comfort. Deze afmetingen brengen uiteraard ook een laag gewicht met zich mee.

Bij deze slaapmat valt de schuimrubber noppen structuur direct op. Deze structuur zorgt voor veel gemak, een aangename nachtrust en dus het lage gewicht. Uiteraard is deze slaapmat makkelijk op te rollen. Nadien neem je ‘m eenvoudig naar elke gewenste plek mee.

Een groot pluspunt van de Bo-Camp Slaapmat is het prijskaartje. Voor deze prima slaapmat betaal je slechts €37,95. De prijs-kwaliteitsverhouding is hierdoor dik in orde. Goed om te wten: deze slaapmat heeft een hoog isolerend vermogen. Dit maakt ‘m ook geschikt voor de koudere nachten!

5. NOMAD® Darwin XW 10.0 Slaapmat

Onze top 5 van beste slaapmatten sluiten we af met nog een slaapmat van NOMAD. Dit is nu eenmaal het beste merk, getuige de NOMAD® Darwin XW 10.0 Slaapmat. Deze slaapmat kent een uitmuntende samenstelling en is maar liefst 77 cm breed. Dankzij deze breedte geniet je van nog meer slaapcomfort.

Dat komt sowieso wel goed met deze slaapmat. Deze mat is namelijk 10 cm dik en werkt ook nog volledig automatisch. Draai het ventiel open en de mat blaast zich automatisch op. Wat wil je nog meer? Een ander pluspunt is de volledig rechte zijkanten. Hierdoor kun je twee van deze slaapmatten perfect naast elkaar leggen en daarmee een nog groter ‘bed’ creëren.

Dat de NOMAD® Darwin XW 10.0 Slaapmat zo goed is, zie je wel aan het prijskaartje. Voor deze NOMAD slaapmat betaal je namelijk €189. Dat is relatief veel geld, maar deze slaapmat is volgens ons elke eurocent waard!

Waarom heb je een slaapmat nodig?

In de inleiding van dit artikel gaven we het volgende aan: een luchtbed en slaapmat zijn niet met elkaar te vergelijken. Beide producten hebben simpelweg een andere samenstelling en zijn daardoor voor andere momenten geschikt.

Een slaapmat is bijvoorbeeld ideaal voor kampeerders of hikers. Weet je nog niet precies waar je ’s avonds slaapt? Neem dan een goede slaapmat mee, zodat je op elke plek van de gewenste nachtrust kunt genieten.

Je kunt een slaapmat ook prima combineren met een luchtbed. Heb je bijvoorbeeld een goed Intex luchtbed? Dan kun je hier een goede slaapmat op neerleggen, waardoor je van nóg meer comfort verzekerd bent. Dit komt je nachtrust uiteraard ook alleen maar ten goede.

Al met al biedt een slaapmat een paar unieke voordelen:

  • Licht van gewicht. De beste slaapmat weegt slechts een paar honderd gram, waardoor je ‘m eenvoudig overal mee naar toe neemt. Het oprollen gaat hierbij ook nog eens super eenvoudig.
  • Veelzijdig te gebruiken. Doordat je ‘m super eenvoudig mee kunt nemen, zet je een goede slaapmat veelzijdig in. Overal waar je wilt slapen, kun je een beroep doen op je slaapmat.
  • Opvallend comfortabel. De beste slaapmat is maar liefst 10 cm dik, waardoor je van het nodige comfort verzekerd bent. Dit is een opvallend voordeel gezien bovenstaande voordelen. Je zou door die voordelen juist denken dat een slaapmat maar erg dun zou zijn. Niks is minder waar dus.
  • Makkelijk op te blazen. Als je voor één van de beste slaapmatten kiest, kies je voor een zelfopblazende variant. Dit betekent dat je helemaal niks hoeft te doen voor het opblazen van de mat. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een luchtbed met ingebouwde pomp.

Welke merken bieden goede slaapmatten aan?

Het beste merk in de wereld van slaapmatten is, wat ons betreft, NOMAD. Ook de merken Bo-Camp, Abbey Camp, Redwood en Dezelo leveren prima slaapmatten. Al deze merken gebruiken in ieder geval de juiste materialen, waardoor de slaapmat lang meegaat. Bijkomend voordeel is uiteraard het comfort.

NOMAD® Perth 10.0 Slaapmat
De NOMAD® Perth 10.0 Slaapmat is de beste slaapmat van 2024

Heb je de beste slaapmat nog niet gevonden?

Over de 5 bovenstaande slaapmatten zijn wij erg te spreken. Dat geldt ook voor de nummers 6 tot en met 10 uit onze top 10. Die sommen we ook nog graag even voor je op:

Hoe vind je de beste slaapmat?

Wil je altijd en overal lekker kunnen slapen? Dan lijkt de keuze voor een slaapmat de beste keuze te zijn. Uiteraard wil je wel voor de beste slaapmat gaan, waarvoor wij je naar bovenstaande top 10 verwijzen.

Maar, wat is nou voor in jouw situatie de beste slaapmat? Het antwoord op die vraag vind je door goed op onderstaande aandachtspunten te letten.

Afmetingen

Je zou eerst goed naar de afmetingen van de slaapmat moeten kijken. Drie afmetingen zijn hierbij van belang: de lengte, breedte en hoogte. Je wilt voldoende ruimte op de slaapmat hebben, dus ga voor een minimale breedte van 60 cm.

Het comfort wordt onder meer door de dikte van de slaapmat bepaald. Ga daarom voor een slaapmat met een minimale dikte van 6 cm. Wil je voor het beste van het beste gaan? Dan ga je voor een slaapmat met een dikte van 10 cm.

Gewicht

Ten tweede wijzen wij je graag op het gewicht van de slaapmat. Des te lichter de slaapmat is, des te eenvoudiger je ‘m meeneemt. Maar, je wilt uiteraard niks inleveren op het gebied van comfort. Vind daarom de juiste balans voor jezelf qua afmetingen, comfort en gewicht.

R-waarde

Ten derde moet je goed naar de R-waarde kijken. De R-waarde (warmteweerstand) van een slaapmat is een maat voor hoe goed de mat isoleert tegen de kou van de ondergrond. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Een hogere R-waarde betekent dat de mat meer warmte vasthoudt en je dus warmer houdt tijdens het slapen. Dit is vooral belangrijk bij kamperen in koude omstandigheden. Dit is dus iets dat je vooral op het gewenste gebruik af moet stemmen.

Opblaasbaar

Ten vierde heb je nog met de opblaasbaarheid te maken. Moet je dit zelf doen? Of wil je toch liever voor een zelfopblazende slaapmat gaan? Als wij zo vrij mogen zijn om je een advies te geven: ga voor een zelfopblazende variant. Daarmee geniet je van nóg meer comfort.

Materiaal

Ten vijfde kun je met een schuin oog naar het materiaal kijken. Dit materiaal is onder meer voor het comfort en je nachtrust bepalend. Maar, het is ook lastig om de kwaliteit van het materiaal te beoordelen. Wat ons betreft kies je het beste voor een slaapmat van nylon. Dit materiaal brengt de meeste voordelen met zich mee.

Kleur

Ten zesde kun je nog met een schuin oog naar de kleur kijken. Dit vinden wij zelf minder belangrijk, maar wellicht sta je hier anders in. Check overigens ook even goed of je een hoes meegeleverd krijgt. Zo ja, wat is de kleur van de hoes? Wellicht vind je dat dan ook belangrijk.

Kwaliteit

Ten zevende heb je met de kwaliteit van de slaapmat te maken. Hier kunnen wij kort over zijn: ga alleen voor een slaapmat van een A-merk. Alle bovengenoemde merken hebben inmiddels bewezen dat zij een uitmuntende kwaliteit kunnen leveren. Profiteer daarvan en geniet van veel slaapcomfort én een lange levensduur.

Prijs

Tot slot kun je nog naar de prijs van de slaapmat kijken. Dit vinden wij zelf echter niet al te belangrijk. Als je voor de beste slaapmat in jouw situatie kiest, geniet je hier optimaal van voor heel wat jaren. Of je hier nou €60 of €100 aan uit moet geven, is eigenlijk niet van belang. Durf daarom te investeren in de beste slaapmat die het beste op jouw wensen aansluit.

Aanvullende producten voor een slaapmat

Met de beste slaapmat kun je altijd en overal heerlijk slapen. Daar kun je wellicht ook nog een goede klamboe, een goede slaapzak, een goede reiswekker en goede muggenspray voor gebruiken!


Veelgestelde vragen over slaapmatten

Hoe kies je de juiste dikte voor een slaapmat?

De dikte van je slaapmat hangt af van hoeveel comfort je wilt en onder welke omstandigheden je hem gebruikt. Voor kamperen in de zomer kan een dunnere mat voldoende zijn, terwijl je voor kamperen in koudere omstandigheden een dikkere mat nodig hebt voor extra isolatie tegen de koude grond. Overweeg een mat van minimaal 3-4 cm dik voor algemeen gebruik; als je een zij- of buikslaper bent, of als je extra comfort wilt, kies dan voor een mat die dikker is.

Wat is het verschil tussen een zelfopblazende slaapmat en een opblaasbare slaapmat?

Een zelfopblazende slaapmat heeft een open-celschuim dat zichzelf uitbreidt en lucht aantrekt wanneer je het ventiel opent. Dit type mat biedt zowel comfort als isolatie en is makkelijk op te zetten. Een opblaasbare slaapmat daarentegen heeft geen schuim en moet volledig opgeblazen worden voor gebruik, wat meestal meer tijd kost maar een lichtere optie kan zijn die meer comfort biedt, afhankelijk van het ontwerp.

Hoe repareer je een lek in een slaapmat?

Om een lek in je slaapmat te repareren, zoek je eerst het lek door de mat op te blazen en onder te dompelen in water, kijkend naar luchtbellen die ontsnappen. Markeer het lek, laat de mat drogen, en gebruik dan een reparatiekit specifiek voor slaapmatten om het gat te verzegelen. Volg de instructies van de kit nauwkeurig op om een waterdichte en duurzame reparatie te garanderen.

Hoe bewaar je een slaapmat als je hem niet gebruikt?

Voor het langdurig opbergen van je slaapmat, zorg dat deze schoon en volledig droog is. Rol de mat losjes op of laat hem plat liggen, idealiter onder een bed of bovenop een kast, waar het niet blootgesteld wordt aan extreme temperaturen of vocht. Bewaar de mat uit de buurt van direct zonlicht en scherpe voorwerpen om materiaaldegradatie en perforaties te voorkomen.