Hoe breng je het energieverbruik in je slaapkamer omlaag?

Je slaapkamer is uiteraard dé plek om lekker tot rust te komen. Het is ook de plek waarin je zonder opmerken behoorlijk veel energie kunt verbruiken. Gebruik je bijvoorbeeld een ventilator, luchtbevochtiger, TV en/of digitale wekker in je slaapkamer? Dan verbruik je onopgemerkt de nodige stroom.

Gelukkig is het mogelijk om het energieverbruik in je slaapkamer omlaag te brengen. Dit doe je niet alleen, maar idealiter in combinatie met dynamische energie leveranciers. Dankzij de juiste leverancier geniet je optimaal van dynamische energieprijzen.

Kijk kritisch naar je apparatuur in je slaapkamer

De eerste stap is een hele logische; kijk kritisch naar je apparatuur in je slaapkamer. Heb je een vrij oude mobiele airco in je slaapkamer staan? Dan weet je 100% zeker dat deze mobiele airco te veel energie verbruikt. Of heb je een digitale wekker in het stopcontact zitten, terwijl je deze wekker nooit gebruikt? Dit zijn twee simpele voorbeelden waarmee je je energieverbruik verder omlaag brengt.

Houd hierbij ook rekening met stille verbruikers. Dit is apparatuur waarvan je in eerste instantie niet doorhebt dat het veel energie verbruikt. Een goed voorbeeld hiervan is een elektrisch deken. Het is heerlijk om zo’n deken op bed over je heen te leggen, maar zo’n deken verbruikt relatief gezien erg veel energie. Door zo’n deken minder te gebruiken, breng je je energieverbruik verder omlaag.

Investeer in zuinige lampen

De tweede stap is om zuinige lampen te kopen voor in je slaapkamer. Zonder dat je het wellicht doorhebt, branden de lampen in je slaapkamer mogelijk relatief lang of vaak. Als je je aan het omkleden bent, als je voor je kledingkast staat of als je ’s avonds in bed een boek leest. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Gezien het gebruik is het dus verstandig om in zuinige lampen te investeren.

Kijk kritisch naar je energiecontract

De derde stap is om kritisch naar je energiecontract te kijken. Mogelijk kun je het beste een keuze tussen de dynamische energie leveranciers maken, waarmee je dus van de dynamische energieprijzen kunt profiteren. Je brengt hiermee niet zozeer je energieverbruik in je slaapkamer omlaag, maar wél je energierekening.

Zover is het echter nog niet. Je moet eerst een goede vergelijking tussen de dynamische energie leveranciers maken. Kijk bijvoorbeeld naar de Zonneplan vs Tibber vergelijking, neem ook andere reviews door en kijk goed naar de voorwaarden. Dit stelt je uiteindelijk in staat om de juiste knoop voor jezelf door te hakken. Op naar een energiezuinige toekomst in je slaapkamer!