Vijf inspirerende slaapkamerstijlen

Is jouw slaapkamer toe aan een make-over, maar twijfel je nog over de stijl waarin je de kamer inricht? De stijl en sfeer in een slaapkamer dragen bij aan een goede nachtrust; het moet een plek zijn waar je tot rust komt en waar je naast slapen misschien in bed ook televisie kijkt of een boek leest.

De inrichting van de slaapkamer moet dus aan verschillende eisen voldoen. Welke eisen en wensen dat zijn, hangt helemaal af van jouw voorkeuren. We hebben vijf inspirerende slaapkamerstijlen voor je op een rijtje gezet, om de keuze voor de nieuwe inrichting wat gemakkelijker te maken.

De romantische slaapkamer

Een romantische slaapkamer heeft een verfijnde sfeer met een vleugje mysterie. Kleuren zijn roze, pastel en crème, materialen zijn zacht en aaibaar. Ga voor een groot, luxe bed en kies voor donzig zacht beddengoed waarin je lekker kunt wegkruipen, met een gehaakte sprei en leg veel aaibare kussentjes op het bed. Bloempatronen op de muur doen het heel goed in een romantische slaapkamer, net zoals zachte vloerkleedjes en een kaptafel in Queen Anne stijl. Kies voor dimbare verlichting zodat je de sfeer zelf kunt bepalen, en doorschijnende overgordijnen die het licht dat binnenvalt filteren tot zachte stralen.

De mannen- of vrouwenkamer

Woon je alleen en wil jij je slaapkamer niet alleen als ruimte om te slapen gebruiken, maar ook als plek waar jij je lekker terug kunt trekken? Maak er dan een mancave of womancave van! Kies een stijl die helemaal bij jou en je karakter past, zoals industrieel of romantisch, en voor bijpassende kleuren en materialen. Weet je niet goed wat je wilt, of twijfel je of het bij elkaar past? Maak dan eerst een moodboard met slaapkamers die jij mooi vindt. Haal daar verschillende elementen uit die je aanspreken en plaats die op een moodboard. Past het bij elkaar en bij de gekozen kleuren? Dan kun je aan de slag. Maak de inrichting compleet met womancave (zoals een minibar, sfeerverlichting of een relaxte loungebank) of mancave spullen (zoals een dartboard, geluidsinstallatie of een televisie).

De landelijke slaapkamer

In de landelijke interieurstijl voelt iedereen zich snel thuis. Het is een warme stijl die wordt gekenmerkt door zachte en natuurlijke kleuren zoals crème, taupe en aardetinten. Ook gebruikte materialen zijn natuurlijk. Denk daarbij aan hout, linnen, katoen, riet en, als je een wat luxere uitstraling in de slaapkamer wilt, marmer, koper en messing. Deze materialen laat je onder meer terug komen in meubelen, (grote) accessoires en gordijnen. Een robuust houten bed met zachte dekens en sierkussens is de eyecatcher in de slaapkamer. Een warm vloerkleed en dikke gordijnen zijn ook een absolute must. Ook passen houten shutters goed in een landelijke slaapkamer. Voordelen van shutters zijn de authentieke uitstraling en de mogelijkheid zelf de mate van lichtinval en privacy te bepalen met behulp van de lamellen.

De moderne slaapkamer

De moderne slaapkamer wordt gekenmerkt door strakke lijnen en een minimalistische, praktische inrichting. Spullen en kleding zijn opgeruimd achter gesloten deurtjes en in laden, en er liggen geen losse dingen in de kamer. Dat maakt de ruimte rustig en ontspannen, en je wordt niet afgeleid door bijvoorbeeld een overdaad aan accessoires en bonte kleuren. De kleuren zijn licht zodat de slaapkamer extra ruimtelijk lijkt, kleuraccenten breng je aan door middel van accessoires. Kies daarvoor niet te veel accessoires, maar ga liever voor twee of drie grotere objecten, zoals een spiegel met een brede rand of een grote lamp. Ook een kunstwerk doet het goed in een moderne slaapkamer, waar het door de minimalistische inrichting van de ruimte helemaal tot zijn recht komt.

De eclectische slaapkamer

In de eclectische inrichting gaat het om wat jij mooi vindt. Er is dus geen vaste stijl die je aanhoudt, en er zijn maar weinig regels. Meestal wordt een rode draad gekozen om ervoor te zorgen dat de inrichting een eenheid vormt. Een kleur bijvoorbeeld, of een woonstijl. Daarna richt je de slaapkamer in zoals jij dat wilt. Houd je van minimalistisch, van bonte kleuren of van vintage? Reis je graag en wil je alle souvenirs om je heen hebben, of houd je van muziek en wil je dat als thema? Alles kan en mag.

Als je twijfelt of alle elementen wel goed bij elkaar passen, dan maak je eerst een moodboard. Daarmee zie je vaak in een oogopslag of het geheel in harmonie is, of dat er iets uit springt dat je beter weg kunt laten.