Wat is een slaaptunnel?

Een slaaptunnel is een hoes die je strak om het matras heen kunt doen. De werking is hierdoor te vergelijken met de werking van een verzwaringsdeken. We zien vooral dat kinderen gebruik maken van een slaaptunnel.

Een slaaptunnel in het kort

Een slaaptunnel is dus een hoes je die vanaf het voeteneind over je kind heen kunt trekken. De hoes rust hierdoor als het ware op het lichaam van je kind, waardoor je kind een gevoel van geborgenheid ervaart. Net zoals dat je kind dit ervaart als hij/zij onder een zwaartedeken ligt.

Waarom kiezen voor een slaaptunnel?

Met een slaaptunnel geniet je kind van een paar belangrijke voordelen:

  • Gevoel van geborgenheid. Als je kind last van angst heeft, biedt het gevoel van geborgenheid uitkomst. Het is net alsof de slaaptunnel voortdurend je kind omarmt en knuffelt. Dát neemt het gevoel van angst weg.
  • Je kind slaapt een stuk beter. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je kind – dankzij een slaaptunnel – een stuk beter slaapt. Het gevoel van geborgenheid zorgt voor een aanzienlijk betere nachtrust. Daar heb ook jij profijt van; een uitgeruster kind is overdag immers een stuk leuker en gezelliger.
  • Je kind kan zich beter ontspannen. Een slaaptunnel ligt relatief strak om je kind heen, maar je kind heeft alsnog voldoende bewegingsruimte. Juist het gevoel van geborgenheid zorgt er in ieder geval voor dat je kind zich beter kan ontspannen. Het gevolg: je kind valt sneller in slaap!
  • Een slaaptunnel is eenvoudig te wassen. Als je kind elke nacht onder de slaaptunnel slaapt, is het belangrijk om de hoes regelmatig te wassen. Dit doe je gelukkig eenvoudig, aangezien de slaaptunnel ‘gewoon’ in de wasmachine gewassen kan worden.
  • Je kind droomt minder. Heeft je kind op dit moment regelmatig last van een nachtmerrie? Dan heb je de beste slaaptunnel ook nodig. Een kind droomt door de tunnel minder, waardoor je kind beter en dieper slaapt.
  • Je kind kan niet slaapwandelen. Heeft je kind er een handje van om te gaan slaapwandelen? Ook dan heb je de beste slaaptunnel nodig. Dankzij de slaaptunnel kan je kind niet zo gemakkelijk uit zijn/haar bed gaan. Daarmee verklein je de kans op slaapwandelen aanzienlijk.
  • Het dekbed blijft op het bed liggen. Als je kind een drukke slaper is, ligt het dekbed mogelijk regelmatig op de grond. Het gevolg: je kind roept jou om het dekbed op te rapen. Door voor een slaaptunnel te kiezen, hoef je dit gelukkig niet meer te doen. De slaaptunnel zorgt ervoor dat het dekbed stevig op het bed blijft liggen!
  • Je kind ervaart minder stress. Zelfs op jonge leeftijd kan een kind al last van stress krijgen. Ligt je kind echter onder een slaaptunnel? Dan komt je kind tot rust en ervaart hij/zij al snel minder stress.

Is een slaaptunnel alleen voor kinderen geschikt?

Nee, een slaaptunnel is ook voor volwassenen geschikt. Wij zien echter dat volwassenen eerder/vaker voor een zwaartedeken kiezen. Mocht zo’n deken niet helemaal naar je wens zijn, kun je altijd een slaaptunnel uitproberen.

Belangrijk: een slaaptunnel is niet voor baby’s geschikt. Pas als je kind zelfstandig in bed kan slapen, kun je opteren voor een slaaptunnel.

Wij hebben alvast de beste slaaptunnels uitgezocht: